(060) 544 111
(022) 544 111
Despre noi
RCA
Carte verde
Casco
Asigurare medicală
Întrebare - Răspuns
Contactați-ne
(060) 544 111
(022) 544 111

Întrebare - Răspuns

Ce reprezintă asigurările?

O definiţie: Asigurarea este o formă de protecţie bazată pe un contract, prin care o persoană fizică sau juridică care se va numi asigurat, cedează anumite riscuri unei persoane juridice - asigurator, plătind asiguratorului o sumă de bani numită prima de asigurare. Asiguratorul se obligă prin acest contract să plătească asiguratului despăgubiri în cazul în care evenimentele prevăzute în contract au loc.

De ce sunt utile asigurările?

Indiferent de cît de mult a evoluat umanitatea, un lucru este foarte clar: nu putem controla tot ceea ce se întîmplă în jurul nostru, exemplul cel mai bun fiind poate natura. Mass-media prezintă foarte des catastrofele naturale care lovesc diverse regiuni, şi, din păcate nici RM nu face excepţie.

Dar natura nu este singura care ne afectează şi ne provoacă pagube. Accidente se întîmplă la tot pasul, iar jaful, furturile, tîlhăriile, toate ţin de natura umană. Riscurile acestea vor exista întotdeauna. Dar mai sunt şi altele, în legătură cu sănătatea, cu activitatea profesională, şi, în cazul firmelor, riscuri privind mărfurile sau activele companiei. De aceea, este foarte bine să încercăm să transferăm riscurile asupra altcuiva.

Acestea sunt motivele pentru care au apărut serviciile sau, mai bine zis, produsele de asigurare.

Un argument al utilităţii asigurărilor este oferit de prezenţa acestora la o scară foarte mare în Occident, unde există o adevărată cultură a asigurărilor. Marea majoritate a oamenilor au, în ţările vestice, tot felul de asigurări, nu doar cea de răspundere civilă auto, ci şi de viaţă, de sănătate, de protejare a bunurilor. De ce se întimplă acest lucru?:
Pentru că în occident simţul proprietăţii este foarte dezvoltat, şi toţi vor să îşi pună proprietăţile la adăpost de diferite riscuri, dar şi pentru că în occident sunt foarte interesaţi în viitorul lor şi al celor din jurul lor. De aceea asigurările sunt un instrument foarte bun pentru crearea unui viitor sigur şi lipsit de griji.

Ce reprezintă un Broker de asigurare?

Brokerul de asigurare este un specialist în ceea ce priveşte piaţa asigurărilor. Serviciile acestuia se adresează în general persoanelor juridice, dar nu exclusiv. Pe piaţă există foarte multe Socieşăţi de asigurare, apar din ce în ce mai multe produse de asigurare, oferta se diversifică în mod continuu şi apar produse care de care mai specializate.

În aceste condiţii, clientul are probleme în a alege cea mai bună soluţie pentru problema sa, mai ales dacă nu cunoaşte foarte bine cum funcţionează asigurările. Aici intervine Brokerul de asigurare. Acesta ar putea fi privit drept un intermediar, dar este în mod clar mai mult decît atît, este un specialist. Cunoscînd foarte bine particularităţile peţei, ofertele de produse, contextul pieţei, tehnica de derulare a asigurărilor, Brokerul poate oferi pentru clienţii săi cea mai bună soluţie dintr-o multitudine de optţiuni care pentru un novice nu par a se diferenţia prea mult.

Ce autovehicule se pot asigura?

Prin poliţa de asigurare auto obligatorie sau facultativă se pot asigura toate autovehiculele înmatriculate sau în curs de înmatriculare în RM, care sunt în stare de funcţionare, au o stare de întreţinere bună şi nu prezintă avarii ale caroseriei şi ale pieselor carosabile.

Ce se înţelege prin suma asigurată?

Prin suma aigurată se înţelege valoarea maximă a despăgubirilor care se pot acorda în baza poliţei de asigurare, adică în caz de pagubă compania de asigurări nu vă va plăti în nici un caz o sumă mai mare decît suma de asigurare în cazul asigurărilor facultative, iar în cazul asigurărilor obligatorii - nu mai mult decît suma de despăgubire prevăzută de legislaţie.

Ce reprezintă prima de asigurare?

Prima de asigurare înseamnă suma pe care o plăteşti, pentru asigurarea de care ai nevoie, asiguratorului (Companiei de asigurări) pentru ca aceasta din urmă să preia asupra sa riscurile menţionate în contractul de asigurare.

Ce este franşiza?

Franşiza este partea daunei suportate de către asigurat. Scopul franşizei este acela de a creşte grija asiguratului faţă de autovehivulul său, limitînd astfel cazurile de daună.

Cum se solicită despăgubirea de asigurare?

În urma producerii unui eveniment asigurat care a determinat pagube clădirii sau bunurilor conţinute, unor terţe persoane sau accidentarea membrilor familiei, asiguratul trebuie să adreseze (timp de 48 ore) o înştiinţare către Societatea de asigurări cu menţionarea datei, locului şi împrejurărilor în care a avut loc evenimentul, descrierea pagubelor şi valoarea estimativă a acestora sau descrierea leziunilor suferite de către persoanele accidentate.

De asemenea asiguratul va completa o cerere de despăgubire care va iniţia dosarul de daună şi începerea procedurii de despăgubire.

Ce reprezintă acţiunea de regres?

Asiguratorul are dreptul să înainteze o acţiune de regres persoanei răspunzătoare de producerea pagubelor atunci cînd:

  1. accidentul a fost produs cu intenţie;
  2. în momentul producerii accidentului, autovehiculul era condus în stare de ebrietate sau sub influienţa stuperfiantelor;
  3. persoana răspunzătoare de producerea accidentului nu are permis de conducere de categoria respectivă;
  4. persoana răspunzătoare de producerea accidentului nu este inclusă în contractul de asigurare încheiat între posesorul autovehiculului şi asiguratorul de răspunderea civilă auto;
  5. contrar prevederilor legale care reglementează circulaţia rutieră pe drumurile naţionale şi cele locale, persoana răspunzătoare de producerea accidentului a părăsit locul lui;
  6. utilizatorul autovehiculului nu dispune de certificat de revizie tehnică la momentul producerii accidentului;
  7. accidentul a avut loc din vina autorului unei infracţiuni, care încearcă să fugă de urmărire.

De ce să cumpăr o asigurare online?

Avantajul pe care vi-l prezintă Brokerul nostru este economia de timp şi bani din partea Dumneavoastră.

Tot ce trebuie să faceţi este să calculaţi preţul pentru tipul de asigurare dorit şi să înregistraţi comanda pe pagina web www.rca.md sau prin apelarea echipei noastre la numerele de telefon: +(373) 60 544 111 sau +(373) 78 544 111, şi să faceţi plata în funcţie de modalitatea pe care o alegeţi (virament bancar, plata in numerar la livrare sau online cu cardul bancar).

Veţi putea vizualiza pe pagina noastră web ofertele de asigurare şi preţurile, iar în urma unei comenzi, veţi primi prin curier originalele poliţelor de asigurare solicitate direct acasă sau la birou. În acest fel, nu este nevoie să Vă deplasaţi la unul din sediile asiguratorilor şi puteţi comanda poliţa de asigurare la orice oră şi în orice timp comod pentru Dumneavoastră.

Categorii
Generale
Asigurarea RCA
Asigurarea Carte Verde
Asigurarea CASCO
Reminder
Lăsați datele dvs. și vă vom anunţa cu 2 săptămîni înainte de expirarea contractului de asigurare!
Nu aveți timp pentru comanda online?
Lăsați un număr de telefon și vă vom contacta în 5 minute
ÎNTOTDEAUNA
LIVRARE
GRATUITĂ
Parteneri ai companiei
MoldCargo
Donaris
Transelit
Garantie
MoldAsig
Asterra Group
Grawe Carat