Întrebări frecvente

Ai nevoie de ajutor cu asigurarea?

Lasă numărul tău și revenim cu un apel.



    Întrebări frecvente despre Generale

    Cât costă o asigurare medicală de călătorie în străinătate?

    Preţul unei asigurări medicale de călătorie în străinătate este calculat în funcţie de durata și scopul călătoriei, suma asigurată şi teritoriul acoperit prin asigurare.

    Vârsta asiguratului influenţează preţul asigurării și poate restrânge sau extinde planurile de asigurare oferite. Pentru a afla cât costă o asigurare medicală de călătorie în străinătate completați formularul din pagina „Comandă Asigurare” și în cîteva minute primești cea mai avantajoasă ofertă.

    Cine se poate asigura cu asigurare medicală?

    Prin asigurările medicale de călătorie pot fi asigurați toţi cetăţenii rezidenţi ai Republicii Moldova, cit și cetățenii străini care au sau nu viză de reşedinţă în Republica Moldova. Unica condiție pentu cetățenii străini este că polița medicală pentru călătorii în străinătate eliberată în RM, nu va fi valabilă în țara lor de origine.

    Cum cumpăr o asigurare medicală?

    Poţi comanda o asigurare medicală de călătorie de pe www.medasig.md, pe care o poţi achita în numerar, prin virament bancar, sau online prin intermediul cardului bancar.

    Cât de sigură este plata electronică?

    Medasig.md foloseşte servicii securizate de tranzacţionare online prin conexiune criptată. Nu solicităm, nu avem acces, nu colectăm şi nu stocăm în nici un fel datele despre cardul sau contul tău, ci pur şi simplu primim acceptarea sau respingerea tranzacţiei din partea procesatorului. Imediat ce tranzacţia este acceptată de către procesator vei primi pe e-mail asigurările cumpărate.

    Cum funcţionează asigurarea medicală de călătorie?

    Asigurările medicale de călătorie în străinătate intră în vigoare la data începerii perioadei asigurate în momentul părăsirii teritoriului RM şi se termină la ora 23:59 a ultimei zile din perioada asigurată, în momentul reintrării pe teritoriul RM. În cazul întreruperii călătoriei în străinătate, perioada rămasă „neconsumată” nu poate fi reportată sau restituită.

    Asigurarea este valabilă numai pe teritoriul asigurat, astfel:

    • O singură ţară din Europa;
    • Europa – asigurarea acoperă toate țările din Europa, cu excepţia Republicii Moldova;
    • Zona Schengen – țările membre ale zonei Schengen;
    • Țările CSI – țările din teritoriul post sovietic;
    • Toate ţările lumii – asigurarea ta este valabilă oriunde în lume;

    În cazul în care pe perioada unei călătorii o să vizitați și Europa, și zona CSI, atunci să cunoașteți faptul că procurînd o asigurare pentru zona Europei, prețul achitat pentru aceasta acoperă și zona țărilor CSI. În acest caz NU sunteți nevoit să procurați două polițe de asigurare pentru două zone diferite.

    Asigurarea nu este valabilă pe teritoriul Republicii Moldova. În cazul cetăţenilor străini care se află pe teritoriul RM, asigurarea nu este valabilă nici pe teritoriul ţării cărei sunt cetăţeni.

    Asigurarea nu este valabilă în cazul evenimentelor generate în urma acţiunilor de terorism, conflictelor armate, grevelor, loviturilor de stat, demonstraţiilor, revolte, revoluţiilor sau războaielor civile.

    Cum pot să extind perioada asigurată?

    Perioada asigurată poate fi extinsă prin cumpărarea unei noi asigurări, în continuarea perioadei asigurate precedente.

    Sunt asigurate afecţiunile cronice?

    Bolile cronice sunt considerate afecţiuni preexistente călătoriei. Asigurarea medicală de călătorie nu acoperă afecţiunile preexistente şi nici urmările lor. Te sfătuim să cumperi totuși o asigurare medicală de călătorie pentru accidentele sau evenimentele care pot avea loc în timpul călătoriei, fără legătură cu afecţiunile preexistente.

    Sunt asigurate sporturile extreme?

    Sporturile extreme sunt asigurate doar prin planul de asigurare mărit. Atunci cînd plecați într-o călătorie în care veți practica sporturi în calitate de profesionişti, sau amatori, trebuie neapărat să indicați acest moment în comanda Dvs pentru ca să Vi se emită o poliță de asigurare valabilă, cu o acoperire suplimentară în caz de practicare a diferitor sporturi. Din această categorie fac parte și călătoriile la munte pe timpul iernii.

    Sunt asigurate accidentele de muncă?

    Dacă în perioada asigurată vei lucra în străinătate te rugăm să alegi planul de asigurare Muncă fizică, care acoperă şi eventualele accidente de muncă.

    Pot să cumpăr o asigurare dacă am plecat deja în călătorie peste hotare?

    La momentul de față nu este permis să se emită o poliță de asigurare medicală pentru călătorii din moment ce persoana este deja plecată în străinătate. Dacă polița de asigurare o sa fie comandată după apariția cazului asigurat, să știți că experții companiei de asigurare au toate capacitățile de a depista orice astfel de fraudă, și plata pentru despăgubirea Dvs va fi anulată.

    Asigurările sunt cu intrări multiple?

    Asigurările medicale de călătorie în străinătate comandate pe www.medasig.md sunt valabile pe toată durata perioadei asigurate aleasă de tine. Dacă în timpul perioadei asigurate te întorci în RM și apoi îți reiei călătoria, asigurarea ta rămâne valabilă până la terminarea perioadei asigurate.

    Ce fac dacă se întâmplă un eveniment asigurat?
    1. Dacă în timpul călătoriei Vă îmbolnăviți subit sau aveți un accident, atunci Dvs. sau reprezentantul Dvs. urmează obligatoriu să luați legătura cu Centrul nostru de Asistență la unul din numerele menționate pe polița Dvs de asigurare.
    2. Anunțați Numele/Prenumele Dvs., numărul poliței de asigurare, perioada asigurată, locul unde vă aflați și un număr de telefon la care putem să luam legătura cu Dvs.
    3. Scurt explicați ce vi sa întâmplat.
    4. Acționați în corespundere cu consultația operatorului.
    Cu ce asigurător lucrează www.medasig.md?

    Site-ul www.medasig.md este divizia online a ”Online Broker de Asigurare” SRL, broker de asigurare înfiinţat în anul 2010.  Societatea este specializată în toate tipurile de asigurări, cît în asigurări medicale pentru călătorii în străinătate şi asigurări specifice activităţii de turism cu o prezenţă neîntreruptă în piaţa asigurărilor din RM din anul 2010.

    Ce reprezintă asigurarea CASCO?

    Polița de asigurare CASCO este o asigurare facultativă care se încheie pentru autovehiculele ce au fost supuse înmatriculării și acoperă pagubele produse autovehiculului în urma unor avarii accidentale, fenomene naturale, vandalism, conform condițiilor de asigurare agreate la momentul emiterii poliței de asigurare.

    Ce reprezintă suma asigurată?

    Suma asigurata reprezintă valoarea reală (valoarea de piață) a mașinii în momentul încheierii poliței de asigurare CASCO. Pentru autovehiculele noi suma asigurată o reprezintă prețul de achiziție. Pentru autovehiculele second hand, suma asigurată se stabilește aplicând la valoarea de nou (valoare de catalog / factura achiziție de nou) grila de uzură a asiguratorului, în funcție de vechimea vehiculului la momentul preluării în asigurare.

    Ce reprezintă cota/tariful de asigurare?

    Cota de asigurare este procentul aplicat la suma asigurată pentru a rezulta prima anuală de asigurare. Cota de asigurare se stabilește în funcție de mai multe criterii de calcul dintre care: valoarea mașinii, anul producerii, proprietarul mașinii (de ex. vârsta pentru persoanele fizice sau obiectul de activitate pentru persoanele juridice), marca autovehiculului, teritoriul de acoperire, etc.

    Criteriile de calcul a cotei de asigurare sunt stabilite de către fiecare asigurător în parte în funcție de normele actuariale interne ale fiecăruia.

    Ce reprezintă prima de asigurare CASCO?

    Prima de asigurare reprezintă costul achitat anual pentru a beneficia de riscurile asigurate prin polița de asigurare CASCO.

    Ce reprezintă franșiza pentru CASCO?

    Franșiza reprezinta partea din valoarea daunei (costul reparației) suportată de către asigurat. Franșiza poate fi stabilita ca procent din suma asigurată (de ex. 1% din suma asigurată) sau poate avea o valoare fixă pe eveniment (de ex. 100 euro / eveniment).

    Care este frecvența de plată a primelor de asigurare CASCO?

    Prima de asigurare anuală poate fi achitată integral la începutul perioadei de asigurare sau în rate: semestriale ori trimestriale.

    Care sunt modalitățile de plată a primelor de asigurare CASCO?

    Prima de asigurare poate fi achitată fie prin virament bancar în contul asigurătorului înscris pe decontul de prime pe care l-ați primit odată cu polița de asigurare, fie la orice casierie a băncii la care este deschis contul asigurătorului menționat în decontul de prime menționat mai sus, fie în numerar la momentul încheierii contractului de asigurare.

    Ce reprezintă excluderile din asigurarea CASCO?

    Excluderile sunt evenimentele în urma cărora autovehiculul este avariat dar reparațiile nu sunt preluate de către asigurătorul CASCO.

    Ce înseamnă riscuri asigurate?

    Riscurile asigurate sunt nominalizate în condițiile de asigurare și definesc cauzele care pot provoca daune autovehiculului în urma cărora acesta este reparat din contul poliței de asigurare CASCO, asigurătorul fiind cel care despăgubește reparația autovehiculului.

    Ce reprezintă Cartea Verde?

    Cartea Verde este o asigurare obligatorie pentru toţi posesorii de autovehicule care pleacă peste hotare şi acoperă daunele provocate persoanelor terţe (cetăţeni ai ţării respective) în urma unor accidente de circulaţie (daune materiale sau vătămări corporale).

    Cartea Verde este aceeași poliță de asigurare de răspundere civilă (RCA) doar că valabilitatea acesteia este peste hotarele Republicii Moldova.

    Pentru ce am nevoie de Cartea Verde?

    În cazul în care plecaţi peste hotarele Republicii Moldova cu autovehiculul propriu, sunteţi obligat prin Lege să cumpăraţi poliţa de asigurare Cartea Verde în dependenţă de zona în care plecaţi. Astfel puteţi opta pentru:

    • zona I, Cartea Verde cu valabilitate pe teritoriul Ucrainei şi Belorusiei;
    • zona II, Cartea Verde cu valabilitate pe teritoriul Ucrainei, Belorusiei şi Federaţiei Ruse;
    • zona III, Cartea Verde cu valabilitate în toate ţările membre ale sistemului Cartea Verde (Europa).
    Care țări ale Europei se includ în acoperirea poliței de asigurare Carte Verde?

    În cazul în care procurați o poliță de asigurare Carte Verde cu valabilitatea pentru teritoriul Europei, atunci aveți posibilitatea să călătoriți în una din urmatoarele state:

    (A)Austria, (B) Belgia, (BG) Bulgaria, (CY) Cipru, (CZ) Cehia, (D) Germania, (DK) Danemarca, (E) Spania, (EST) Estonia, (F) Franţa, (FIN) Finlanda, (GB) Marea Britanie, (GR) Grecia, (H) Ungaria, (HR) Croaţia, (I) Italia, (IRL) Irlanda, (IS) Islanda, (L) Luxemburg, (LT) Lituania, (LV) Letonia, (M) Malta, (N) Norvegia, (NL) Olanda, (P) Portugalia, (PL) Polonia, (RO) România, (S) Suedia, (SK) Slovacia, (SLO) Slovenia, (CH) Elveţia, (AL) Albania, (AND) Andorra, (AZ) Azerbaijan, (BIH) Bosnia şi Herţegovina, (BY) Belarus, (IL) Israel, (IR) Iran, (MA) Maroc, (MK) Macedonia, (MNE) Muntenegru, (RUS) Rusia, (SRB) Serbia, (TN) Tunisia, (TR) Turcia, (UA) Ukraina.

    Ce acte trebuie să prezint pentru a procura o poliță de asigurare Carte Verde?

    Pentru a putea încheia un contract de asigurare Carte Verde trebuie să fie îndeplinite cîteva condiții, și anume, autovehiculul pentru care se încheie contractual trebuie să fie înmatriculat sau supus înmatriculării în Republica Moldova, și trebuie să fie prezentate actele necesare emiterii poliței de asigurare (certificatul de înmatriculare auto, sau alte acte care atestă dreptul de posesiune asupra vehiculului – procură, contract de leasing sau locațiune etc.).

    Pentru ce perioadă pot încheia o poliţă Cartea Verde?

    Asigurarea Cartea Verde se poate încheia pe o perioadă de minimum 15 zile, pe o lună sau mai multe luni, precum şi pentru o perioadă de 1 an.

    Ce riscuri acoperă poliţa Cartea Verde?

    Polița Cartea Verde acoperă următoarele riscuri:

    • Sumele pe care asiguratul este obligat să le plătească, cu titlu de despăgubire şi cheltuielile de judecată, pentru prejudiciile de care este răspunzător faţă de terţe persoane păgubite ca urmare a vătămării corporale sau decesului, precum şi avarierii sau distrugerii de bunuri printr-un accident produs cu autovehiculul indicat în certificatul de asigurare „Cartea Verde”;
    • Cheltuielile făcute de asigurat în procesul civil, dacă a fost obligat la despăgubire, cheltuielile pentru onorariul de avocdat, taxele judiciare, cheltuielile de expertiză, dovedite cu acte.
    Ce reduceri pot primi la procurarea poliţei Cartea Verde?

    În conformitate cu adoptarea de către Comisia Naţională a Pieţei Financiare a ultimei Hotărîri privind asigurarea Cartea Verde, nu se permite acordarea reducerilor pentru acest tip de asigurare.

    Ce companii de asigurare sunt autorizate să vîndă polițe Carte Verde în Republica Moldova?

    În prezent pe teritoriul Republicii Moldova sunt autorizate să vîndă polițe de asigurare Carte Verde următoarele companii de asigurare:

    1. Acord Group
    2. Asterra Group
    3. Donaris Vienna Insurance Group
    4. Grawe Carat
    5. Moldasig
    6. Moldcargo
    7. General Asigurari
    Ce este constatul amiabil?

    Constatul amiabil crează cadrul juridic prin care se simplifică procedura de constatare a daunelor în urma unor accidente rutiere, doar în cazurile în care se îndeplinesc următoarele condiții:

    1. Există cel mult 2 vehicule implicate;
    2. Nu există daune corporale;
    3. Cele 2 părți se înteleg.

    Prin urmare, soluționarea întrebărilor referitoare la accidentul produs se va face la Asigurătorul vinovatului, nemaifiind necesară implicarea organelor de drept.

    Cum pot verifica valabilitatea poliței de asigurare Carte Verde?

    În urma procurării unei polițe de asigurare Carte Verde puteți să vă convingeți de valabilitatea acesteia urmînd linkul de mai jos, și introducînd la ”paramentrul de căutare” – numărul certificatului de asigurare Carte Verde (poziția 2).

    https://rca.cnpf.md/

    Important!

    1. Asiguratul trebuie să păstreze certificatul „Cartea Verde” cu o deosebită atenţie, deoarece în caz de deteriorare sau furt al acestuia nu se eliberează duplicate, decît prin prezentarea actelor corespunzătoare! – iar ca urmare a unui accident Asigurătorul este în drept să nu-şi onoreze obligaţiunile.
    2. Certificatul „Cartea Verde” poate fi restituit de asigurat numai în cazuri absolut speciale, justificate cu documente, şi numai înainte de data intrării în vigoare a asigurării, ca urmare a imposibilităţii efectuării călătoriei în străinătate sau alte cazuri.
    3. Dacă certificatul „Cartea Verde” este valabil la data solicitării rezilierii, primele de asigurare nu se mai restituie în nici un caz!
    Ce reprezintă asigurarea RCA?

    Asigurarea RCA este asigurarea de răspundere civilă auto a deţinătorilor de autovehicule şi este o asigurare obligatorie pentru toţi posesorii de autovehicule din Republica Moldova.

    Obiect a asigurării obligatorii de răspundere civilă auto (RCA) îl constituie răspunderea civilă a posesorului de autovehicul pentru orice pagubă sau vătămare coprorală produsă prin accident care au loc pe teritoriul Republicii Moldova.

    Ce riscuri acoperă asigurarea RCA?

    Acest tip de asigurare acoperă orice daune provocate terţelor persoane în urma unor accidente de circulaţie (daune materiale sau vătămări corporale).

    Ce acte trebuie să prezint pentru încheierea contractului de asigurare RCA?
    • certificatul de înmatriculare al autovehiculului (paşaportul tehnic);
    • permisul de conducere;
    • după caz, alte acte ce atestă dreptul de posesiune asupra autovehiculului (procură, contract de locaţiune, contract de leasing, etc.).
    În ce cazuri pot beneficia de reduceri pentru asigurarea RCA? Şi cît vor constitui acestea?

    Puteţi beneficia de reduceri în următoarele cazuri:

    • 25% pentru persoanele fizice pensionate şi persoanelor cu deficienţe locomotorii sau grad de invaliditate;
    • 60% pentru persoanele care activează în domeniul transportului internaţional de mărfuri şi pasageri, încadraţi în sistemul TIR-Carnet şi Inter-BUS, doar în cazul în care transportatorii internaţionali fac dovada deţinerii poliţei de asigurare „Cartea Verde” pentru zona III (Europa)pentru o perioadă de 12 luni;
    • de la 5% la 50% potrivit sistemului bonus-malus pentru persoanele care au contractat asigurarea RCA pe parcursul anilor precedenţi fără a fi implicate în accidente rutiere.
    Care este limita de despăgubire în cazul asigurărilor RCA?

    Despăgubirea de asigurare va fi stabilită în limitele răspunderii asigurătorului, care sunt de 1 mln lei pentru avarieri sau distrugeri de bunuri şi 1 mln lei pentru fiecare persoană păgubită în caz de vătămări corporale sau deces, dar nu mai mult de 5 mln lei, indiferent de numărul persoanelor păgubite într-un accident rutier.

    În ce caz pot încheia o asigurare RCA pe un termen mai mic de 12 luni?

    Contractul de asigurare RCA de obicei se încheie pe un termen de 12 luni. Însă se pot încheia contracte de asigurare pe un termen mai mic de 12 luni pentru autovehiculele:

    • utilizate în activităţi agricole sezoniere;
    • înmatriculate cu numere temporare;
    • aflate în alte cazuri prevăzute de legislaţie.
    În ce cazuri persoana asigurată nu poartă răspundere civilă?

    Asiguratul nu poartă răspundere civilă auto în cazurile în care accidentul a avut loc:

    • în caz de forţă majoră, inclusiv diferite acţiuni sau măsuri militare în timp de război sau stări excepţionale; calamităţi naturale, explozii nucleare, radiate sau poluare radioactivă; dezordini în masă; activităţi teroriste;
    • din culpa exclusivă a păgubitului.
    Care este procedura de obţinere a poliţei de asigurare RCA pentru mai multe vehicule?

    Persoana fizică sau juridică care are în posesiune mai mult de un autovehicul înmatriculat ori supus înmatriculării în RM poate încheia un singur contract de asigurare de răspundere civilă auto, în care va indica numărul autovehiculelor, caracteristicele lor tehnice şi datele de identificare, situaţie în care asigurătorul va elibera poliţe de asigurare pentru fiecare autovehicul.

    Cînd începe răspunderea Asiguratorului în cazul asigurării RCA?

    Răspunderea asigurătorului începe din momentul indicat în poliţa de asigurare şi încetează la ora 00.00 a ultimei zile de valabilitate înscrise în poliţa sau anterior acelei date, în momentul radierii din circulaţie a autovehiculului. Poliţa de asigurare se eliberează numai cu condiţia achitării primei de asigurare.

    Ce înseamnă asigurarea locuinței?

    Asigurarea locuinței este o asigurare benevolă a casei de locuit, apartamentului, oficiului, spațiului comercial sau oricărui alt tip de bun imobil aflat în posesiunea unei  persoane fizice sau juridice, împotriva deteriorării sau distrugerii acestuia.

    Care este obiectul asigurării de locuințe?

    Obiect al asigurării de locuințe este orice bun imobil aflat în proprietate sau închiriat.

    Care este scopul asigurării de bunuri imobile?

    Scopul asigurării de bunuri imobile este protejarea proprietății private de orice distrugere sau deteriorare produsă din cauza unor persoane terțe, calamități naturale sau alte situații prevăzute de lege și menționate în contractul de asigurare încheiat între asigurat și compania de asigurare.

    Asigurarea locuinței este obligatorie?

    Asigurarea bunurilor imobile este un tip benevol de asigurare, dar există unele cazuri în care aceasta poate fi obligatorie. În cazul in care un bun imobil este gajat la banca sau la o instituție financiară pentru a primi finanțare de orice fel, această instituție financiară obligă solicitantul să asigure acest imobil pentru a primi o garanție în caz de incopetență de plată din partea solicitantului finanțării.

    Cine poate fi asigurat în cazul asigurării de locuință?

    Asigurat poate fi orice persoană fizică sau juridică, proprietar al bunului imobil, sau al bunurilor asigurate. Asiguratul poate avea statut de Contractant sau Beneficiar al asigurării, dar există și cazuri în care Beneficiarul poate fi o altă persoană (spre exemplu o rudă de gradul I, II sau III a asiguratului, banca în cazul asigurării unui bun gajat, sau oricare altă persoane pe care Asiguratul o va menționa în contractul de asigurare).

    Noțiunea de asigurat cuprinde și acele persoane care locuiesc împreună cu asiguratul (soț/soție), și/sau persoanele pentru care Asiguratul duce răspundere potrivit legii (copii).

    Ce înseamnă Beneficiar al asigurării?

    Beneficiar al asigurării de imobil este persoana desemnatîă de Asigurat/Contractant , orice persoană fizică sau juridică menționată în contractul de asigurare ca fiind îndreptățită de a primi plata pentru despăgubirea de asigurare în cazul producerii riscului asigurat.

    În cazul decesului Asiguratului, dacă în contract nu este menționată o altă persoană ca Beneficiar al asigurării, atunci Beneficiar devin succesorii săi legali sau testamentari, cu respectarea Legii în vigoare.

    Cine este contractantul asigurării de locuințe?

    Contractant al asigurării poate fi persoana fizică sau juridică care încheie contractul de asigurare pentru un bun imobil propriu sau al unei alte persoane (Asigurat), și care se obligă să achite prima de asigurare față de Asigurător.

    Ce este un contract de asigurare de bunuri?

    Contractul de asigurare a bunurilor imobile este totalitatea acelor acte care atestă contractarea asigurării, și prin care Contractantul/Asiguratul  se obligă să achite prima de asigurare Asigurătorului, iar acesta din urmă se obligă ca în urma producerii riscului asigurat să achite despăgubirea, dupa caz Asiguratului, Beneficiarului  asigurării sau persoanei terțe păgubite.

    Ce acte trebuie să primesc  la contractarea unei polițe de asigurare de imobil?

    La încheierea unui contract de asigurare de imobil după caz trebuie să primiți:

    1. Contractul de asigurare
    2. Polița de asigurare
    3. Declarația de asigurare (cererea)
    4. Condițiile de asigurare
    5. Orice alte condiții specifice și orice alt act sau acord adițional (dacă este cazul) semnat de către Părți.
    Ce este polița de asigurare de imobil?

    Polița de asigurare este documentul care atestă încheierea contractului de asigurare a locuinței, și care conține elementele specifice, spre exemplu : datele de identitate ale părților contractante (beneficiarului), prima de asigurare, suma asigurată, perioada de asigurare, limite de răspundere, limite de plată etc.

    Ce înseamnă prima de asigurare de imobil?

    Prima de asigurare semnifică acea sumă de bani pe care Asiguratul/Contractantul  este obligat să o achite la semnarea/contractarea poliței de asigurare, pentru care Asigurătorul își asumă răspunderea pentru bunul imobil asigurat, și în cazul producerii riscului asigurat achită suma despăgubirii de asigurare.

    Ce înseamnă dauna în cazul asigurării de imobil?

    La producerea riscului asigurat, expertul  asigurătorului examinează deteriorările produse bunului imobil și stabilește suma daunei, care înseamnă acea sumă de bani necesară pentru a repara bunul imobil și pentru a îl aduce în starea lui inițială din momentul contractării poliței de asigurare.

    Dauna poate fi de 2 tipuri, dauna parțială și dauna totală.

    Dauna totală este atunci cînd bunul imobil a fost distrus complet, și suma despăgubirii este egală sau depășește suma asigurată. În acest caz, în urma primirii despăgubirii de către asigurat/beneficiar, contractul devine nul, adică asigurătorul și-a onorat obligațiunile față de asigurat, iar dupa aducerea imobilului în starea lui inițială, asiguratul trebuie să încheie un contract nou de asigurare.

    Dauna parțială semnifică distrugerea, avarierea sau dispariția (în caz de furt) a unor părți ale bunului asigurat, caz în care după primirea despăgubirii de asigurare, asiguratul readuce bunul imobil la starea lui inițială, iar contractul rămîne valabil.

    Ce înseamnă despăgubirea de asigurare?

    Despăgubirea de asigurare înseamnă suma totală datorată asiguratului de către asigurător în urma producerii riscului asigurat, limita maximă a căreia este menționată în contractul/polița de asigurare.

    Ce este limita de asigurare?

    Limita de asigurare sau limita de răspundere este suma de asigurare, sau valoarea reală a bunului imobil. Este acea sumă maximă pe care Asiguratul o poate primi de la Asigurător în cazul producerii riscului asigurat.

    Ce este risc asigurat?

    Riscul asigurat înseamnă evenimentul viitor posibil, dar incert, neprevăzut, pentru al cărui consecințe se încheie contractul de asigurare, iar la producerea căruia Asigurătorul își asumă obligația de a plăti despăgubirea.

    Ce semnifică franșiza?

    Partea din valoarea daunei pe care o suportă Asiguratul pentru fiecare eveniment asigurat, menționată în polița de asigurare, cu prioritate față de obligațiile de plată ale Asigurătorului.

    Contractul de asigurare se încheie cu aplicarea franșizelor menționate în Poliță și care pot fi de două tipuri:

    1. a) franșize deductibile obligatorii – Asigurătorul are drept de a impune aplicarea acestor franșize (de exemplu, franșiza obligatorie );
    2. b) franșize deductibile opționale – Asiguratul/Contractantul și Asigurătorul convin de comun acord asupra nivelului și a aplicării acestor franșize.
    Ce reprezintă asigurările?

    Asigurarea este o formă de protecţie bazată pe un contract, prin care o persoană fizică sau juridică care se va numi asigurat, cedează anumite riscuri unei persoane juridice – asigurator, plătind asiguratorului o sumă de bani numită prima de asigurare. Asiguratorul se obligă prin acest contract să plătească asiguratului despăgubiri în cazul în care evenimentele prevăzute în contract au loc.

    De ce sunt utile asigurările?

    Indiferent de cît de mult a evoluat umanitatea, un lucru este foarte clar: nu putem controla tot ceea ce se întîmplă în jurul nostru, exemplul cel mai bun fiind poate natura. Mass-media prezintă foarte des catastrofele naturale care lovesc diverse regiuni, şi, din păcate nici RM nu face excepţie.

    Dar natura nu este singura care ne afectează şi ne provoacă pagube. Accidente se întîmplă la tot pasul, iar jaful, furturile, tîlhăriile, toate ţin de natura umană. Riscurile acestea vor exista întotdeauna. Dar mai sunt şi altele, în legătură cu sănătatea, cu activitatea profesională, şi, în cazul firmelor, riscuri privind mărfurile sau activele companiei. De aceea, este foarte bine să încercăm să transferăm riscurile asupra altcuiva.

    Acestea sunt motivele pentru care au apărut serviciile sau, mai bine zis, produsele de asigurare.

    Un argument al utilităţii asigurărilor este oferit de prezenţa acestora la o scară foarte mare în Occident, unde există o adevărată cultură a asigurărilor. Marea majoritate a oamenilor au, în ţările vestice, tot felul de asigurări, nu doar cea de răspundere civilă auto, ci şi de viaţă, de sănătate, de protejare a bunurilor. De ce se întimplă acest lucru?:
    Pentru că în occident simţul proprietăţii este foarte dezvoltat, şi toţi vor să îşi pună proprietăţile la adăpost de diferite riscuri, dar şi pentru că în occident sunt foarte interesaţi în viitorul lor şi al celor din jurul lor. De aceea asigurările sunt un instrument foarte bun pentru crearea unui viitor sigur şi lipsit de griji.

    Ce reprezintă un Broker de asigurare?

    Brokerul de asigurare este un specialist în ceea ce priveşte piaţa asigurărilor. Serviciile acestuia se adresează în general persoanelor juridice, dar nu exclusiv. Pe piaţă există foarte multe Societăţi de asigurare, apar din ce în ce mai multe produse de asigurare, oferta se diversifică în mod continuu şi apar produse care de care mai specializate.

    În aceste condiţii, clientul are probleme în a alege cea mai bună soluţie pentru problema sa, mai ales dacă nu cunoaşte foarte bine cum funcţionează asigurările. Aici intervine Brokerul de asigurare. Acesta ar putea fi privit drept un intermediar, dar este în mod clar mai mult decît atît, este un specialist. Cunoscînd foarte bine particularităţile peţei, ofertele de produse, contextul pieţei, tehnica de derulare a asigurărilor, Brokerul poate oferi pentru clienţii săi cea mai bună soluţie dintr-o multitudine de optţiuni care pentru un novice nu par a se diferenţia prea mult.

    Ce autovehicule se pot asigura?

    Prin poliţa de asigurare auto obligatorie sau facultativă se pot asigura toate autovehiculele înmatriculate sau în curs de înmatriculare în RM, care sunt în stare de funcţionare, au o stare de întreţinere bună şi nu prezintă avarii ale caroseriei şi ale pieselor carosabile.

    Ce se înţelege prin suma asigurată?

    Prin suma aigurată se înţelege valoarea maximă a despăgubirilor care se pot acorda în baza poliţei de asigurare, adică în caz de pagubă compania de asigurări nu vă va plăti în nici un caz o sumă mai mare decît suma de asigurare în cazul asigurărilor facultative, iar în cazul asigurărilor obligatorii – nu mai mult decît suma de despăgubire prevăzută de legislaţie.

    Ce reprezintă prima de asigurare?

    Prima de asigurare înseamnă suma pe care o plăteşti, pentru asigurarea de care ai nevoie, asiguratorului (Companiei de asigurări) pentru ca aceasta din urmă să preia asupra sa riscurile menţionate în contractul de asigurare.

    Ce este franşiza?

    Franşiza este partea daunei suportate de către asigurat. Scopul franşizei este acela de a creşte grija asiguratului faţă de autovehivulul său, limitînd astfel cazurile de daună.

    Cum se solicită despăgubirea de asigurare?

    În urma producerii unui eveniment asigurat care a determinat pagube clădirii sau bunurilor conţinute, unor terţe persoane sau accidentarea membrilor familiei, asiguratul trebuie să adreseze (timp de 48 ore) o înştiinţare către Societatea de asigurări cu menţionarea datei, locului şi împrejurărilor în care a avut loc evenimentul, descrierea pagubelor şi valoarea estimativă a acestora sau descrierea leziunilor suferite de către persoanele accidentate.

    De asemenea asiguratul va completa o cerere de despăgubire care va iniţia dosarul de daună şi începerea procedurii de despăgubire.

    Ce reprezintă acţiunea de regres?

    Asiguratorul are dreptul să înainteze o acţiune de regres persoanei răspunzătoare de producerea pagubelor atunci cînd:

    1. accidentul a fost produs cu intenţie;
    2. în momentul producerii accidentului, autovehiculul era condus în stare de ebrietate sau sub influienţa stuperfiantelor;
    3. persoana răspunzătoare de producerea accidentului nu are permis de conducere de categoria respectivă;
    4. persoana răspunzătoare de producerea accidentului nu este inclusă în contractul de asigurare încheiat între posesorul autovehiculului şi asiguratorul de răspunderea civilă auto;
    5. contrar prevederilor legale care reglementează circulaţia rutieră pe drumurile naţionale şi cele locale, persoana răspunzătoare de producerea accidentului a părăsit locul lui;
    6. utilizatorul autovehiculului nu dispune de certificat de revizie tehnică la momentul producerii accidentului;
    7. accidentul a avut loc din vina autorului unei infracţiuni, care încearcă să fugă de urmărire.
    De ce să cumpăr o asigurare online?

    Avantajul pe care vi-l prezintă Brokerul nostru este economia de timp şi bani din partea Dumneavoastră.

    Tot ce trebuie să faceţi este să calculaţi preţul pentru tipul de asigurare dorit şi să înregistraţi comanda pe pagina web www.rca.md sau prin apelarea echipei noastre la numerele de telefon: +373 (60) 544 111 sau +373 (22) 544 111, şi să faceţi plata în funcţie de modalitatea pe care o alegeţi (virament bancar, plata in numerar la livrare sau online cu cardul bancar).

    Veţi putea vizualiza pe pagina noastră web ofertele de asigurare şi preţurile, iar în urma unei comenzi, veţi primi prin curier originalele poliţelor de asigurare solicitate direct acasă sau la birou. În acest fel, nu este nevoie să Vă deplasaţi la unul din sediile asiguratorilor şi puteţi comanda poliţa de asigurare la orice oră şi în orice timp comod pentru Dumneavoastră.

    Nu ai timp pentru a crea comanda online?

    Lasă un număr de telefon și te vom contacta în 5 minute.